Despre noi

Pentru inceput sa parcurgem cativa pasi sa aflam cate ceva despre  istoria sticlei.

Sticla ,materiala nobil prin excelenta ,are o bogata  istorie in arta si nu numai.

Sticla impune atat prin functiile naturale pe care le poseda ,cat si prin frumusetea sa .

Va invitam asadar ,impreuna sa vizitam frumusetile sticlei produse in fabrica noastra  ,in care artizanii sunt la ei acasa iar produsele lucrate de noi ne bucura si ne inspira la imaginatie deopotriva.

Sute de ani oamenii nu au înţeles cât de valoroasă este sticla. Au realizat că ar putea însemna ceva atunci când şi-au dat seama că pot privi prin ea.

Nu se ştie cu exactitate când şi unde a fost învăţat secretul de a face sticla, dar din scrieri se pare că s-a întâmplat acum foarte mulţi ani. Principalele ingrediente din care se face sticla sunt nisipul, soda calcinată, sau potasă şi oxidul de calciu sau varul, topite la temperaturi ridicate. Din moment ce aceste materiale se regăsesc în multe locuri ale lumii, se poate ca mulţi să fi ştiut cum se face sticla.

Istoria spune că sticla şi-ar avea originea în Egiptul Antic, unde se cunoştea procedeul de fabricare, cum se lucrează cu sticla, cum să o şlefuiască şi cum să o taie. Obiecte din sticlă ce datează din anul 7000 î.Hr. au fost găsite în morminte, majoritatea acestora fiind din Siria.

Alte povestiri susţin că fenicienii sunt cei care ar fi inventat sticla, atunci când un echipaj a acostat vasul la mal, iar când au vrut să gătească nu au găsit nicio piatră care să le susţină oala. Astfel, ei au folosit azotat de potasiu, un component al sodiului, din cargoul vasului. Căldura focului l-a topit, iar în amestec cu nisipul de pe plajă s-au amestcat şi a ieşit ceva ce semăna cu sticla lichidă. Poveste adevărată sau nu, cert este că în Siria s-au descoperit urme ale vechilor ateliere de sticlărie. Fenicienii făceau comerţ cu sticla şi obiectele din sticlă în ţările mediteraneene.

După anul 1200 d.Hr., egiptenii au descoperit cum să dea forme sticlei folosind matriţe, nu prin suflare căci acest procedeu nu a fost cunoscut până în Era Creştină. Era o invenţie feniciană.

Şi Romanii au fost si sunt sticlari pricepuţi. În Era Creştină, sticla se folosea deja pentru geamuri.

In Romania au ramas doar cateva fabrici de sticla iar una dintre ele este  ARTA STICLEI DOROHOI. Cu un efectiv de 45 angajati ,incercam sa facem fata tranzitiei si sa ne bucuram de frumusetea obiectelor din sticla lucrate de artizanii nostri.


Informatii fiscale:

S.C. ARTA STICLEI S.R.L.

CUI:  RO 15388408

Nr. reg.: J/07/189/2003

Str.: Marasti nr.1

Dorohoi, jud.  Botosani

Tel/Fax.: 004 0231 612310

Mob. 0745827918

e-mail: artasticlei@yahoo.com

web: www.artasticlei.ro